Барселона - перлата на Каталуния


Барселона е вторият по големина град в Испания, столица на автономната област Каталуния и вторият най-голям град разположен на европейското средиземноморско крайбрежие. Барселона се намира на един от най-харесваните и предпочитани за семеен отдих острови в света – Майорка. 


Барселона е център на една малко по-различна част от Испания. Тук се говори каталунски и английски, а испанският е малко по-слабо популярен. По произход преобладаващата част от населението са каталунци, които се отличават от испанците по своята култура и език. Местното население през последните години става все по-разнообразно, тъй като Барселона заема едно от челните места по атрактивност сред младежите от цяла Европа. Тук избират да живеят, учат и работят хора от цял свят. Съчетанието на топъл климат, висок жизнен стандарт, разнообразна култура, архитектурни забележителности, лесен достъп до образование, както и несравнимото гостоприемство на местните жители правят града един от 20-те най-добри града за живеене в целия свят и първи в Испания. 






Климат на Барселона. Барселона има субтропичен средиземноморски климат, но за разлика от повечето места по средиземноморието тук има значителни валежи. Обикновено валежите са внезапни и интензивни, но преминават бързо. Повечето дни са слънчеви и приятни, дори и през зимата. Тук има два сезона, подобно на останалите места по средиземноморското крайбрежие – лято и зима. 

Летният сезон е по-дълъг и трае от началото на май до края на октомври, а зимният е от началото на декември до края на март. Април и ноември са преходни месеци и промените във времето тогава са най-осезаеми. Лятото е доста топло, дори горещо, а зимата е подобна на пролетта в умерените ширини. Най-горещи са месеците от юли до септември, с пик на температурите през август. 
Безспорно Барселона е един от най-красивите градове на планетата.


Разходката по улиците на града е едно изпълнено с радост за окото преживяване. Първите неща, които ще ви направят впечатление са светлите и слънчеви нюанси в които са оцветени фасадите на сградите и изключителното усещане за хармония, което лъха на всякъде. Имате усещането, че всяка постройка е на мястото си само и само да се съчетае със всичко , което я заобикаля. 


Барселона е един изключително стар град, основан още от древните римляни (тогава се е наричал Барсино) и би следвало да има силен контраст между постройките от различните епохи. Но това далеч не е така. Сгради построени в различни стилове и през различни епохи се допълват идеално и създават една чудесна архитектурна хармония.
Барселона има своите небостъргачи. Торе Мафре, Хотел Артс и Торе Агбар са трите най-известни небостъргача на каталунската столица.
Ако  сте решили да посетите Барселона заради прекрасните й плажове, със сигурност няма да съжалявате. На север от града са е курортите на Коста Брава, а на юг са тези на Коста Дорада. И на север и на юг има какво да се види. Има по нещо за всеки – и за любителите на тълпите и забавленията, и за почитателите на тишината и спокойствието сред природата. 



Пясъкът по тях варира от тъмно жълто с леки нюанси на кафяво до белезникав, почти бял. На местата, където цвета на пясъка е тъмножълт морето има специфичен много тъмно син пастелен цвят. Плажната ивица е доста широка, като на места достига и дори надхвърля 80м! Понякога мoрето  е спокойно като огледало. Може би най-популярният плаж е Сан Себастиян. 

От май до октомври е пълно с туристи, но тъй като плажната ивица е широка винаги има достатъчно място. В южните части на града при Кан Каминс и Гавамар в близост до плажа има доста буйна иглолистна растителност, но в по голямата си част по крайбрежието на Барселона можете да разчитате основно на сянката на финиковите палми, тъй като именно крайбрежието е най-урбанизирано и с най-голяма концентрация на хора. 


На крайбрежието, непосредствено до яхтеното пристанище излиза една от най-големите, шикозни и популярни улици в града – световно известната Ла Рамбла. На тази улица има огромно разнообразие от барове, ресторанти и хотели. Тук по засенчената от големи дървета пешеходна зона се разхождат всички, които идват тук за да видят и бъдат видяни. Ще срещнете невероятно разнообразие от хора, дошли тук от всички краища на света.

На малко повече от два километра от Ла Рамбла се намира Стадио Олимпико.
А най-добрият начин да си вземете довиждане с този прекрасен град Барселона  е да се качите на връх Тибидабо, висок 512 метра намиращ  се в северозападната част на града. Това е най-високата точка на ниската планината Сиера де Корсерола, а панорамата която се разкрива от тук направо спира дъха. Препоръчително е да се качите тук при изгрев за да видите изгряващото горещо испанско слънце или пък надвечер, за да се насладите в полумрака на светващите една след друга светлини на големия град. Това е чудесен начин да запечатате за постоянно Барселона в съзнанието си.