Валенсия, Испания /Valencia, Spain/





Валенсия (Valencia)  е основана от римляните през 138 г. преди Христа под името Валентиа Едетано. 
Града е столица на едноименните автономна област и провинция Валенсия. Той е третият по големина град в Испания, след Мадрид и Барселона.
Валенсия е много интересен град от архитектурна гледна точка, тъй като съчетава готическата архитектура и сградите в  стария рибарски квартал Ел Кабанял (El Cabanyal).


След разпадането на Римската империя градът е бил под различни форми на управление, но малко са оставили такъв отпечатък като това на Маврите. През XI в. те направили Валенсия столица на независимото северно Ислямско кралство. На мястото на днешната катедрала преди е имало ислямска джамия, а в града все още има ислямска баня, на ул. Алмирантес (Calle Almirantes) в старата част на Валенсия.





Т. нар "златен период" от историята на Валенсия, когато градът е един от основните икономически и културни центрове на Европа, силно е повлиял на архитектурата й. Из целия град има готически сгради, сред които е и Копринената борса (La lonja) и екстравагантни барокови църкви. 
На Площада на Девата (Plaza de la Virgen) се намира и Базиликата на Девата. Можете да се качите на покрива й, откъдето се разкрива невероятна панорамна гледка към цяла Валенсия. На този площад се намира и фонтана Турия (Turia). 


На една пресечка встрани се намира Площад  де ла Рейна (Placa de la Reina) с катедралата, портокаловите дървета и множество барове и ресторанти. Важна част от града е парк - "Градината на Турия" (река Турия, която тече през Валенсия, е била разделена на 2 части – едната част е пресъхнала и и там е направен парк) – подходящо място за велосипедисти и пешеходци.



Ако искате да разгледате забележителностите в града и същевременно да пътувате при ниски и достъпни цени е добре да си закупите Valencia tourist cardValencia tourist card може да бъде с валидност 24, 48 или 72 часа. Заедно с картата получавате специална книжка, подробно описваща всички предимства за притежателите й. С нея може да ползвате безплатно: вход за повече от 30 музея и атракции, градски транспорт в рамките на Валенсия и до летището на града; намаления за пешеходни опознавателни турове на града. С тази карта ползвате отстъпки за голям брой забележителности, Биопарк Валенсия, както и специални промоции в ресторанти, магазини и заведения.


Задължително трябва да посетите Града на науката и изкуствата. Той се намира  сред очарователен парк и е чудесно място дори и само за спокойна разходка . Градът е построен по случай настъпването на новото хилядолетие и се състои от няколко части с различни акценти.




Ботаническата градина, която е част от комплекса  включва езерца, зелени площи, както и така нареченият Пасаж, който играе ролята на вход към Града на изкуствата и науката. Растителността е типичната за Средиземноморието и района на Валенсия. В самата градина се провеждат изложби на световноизвестни творци.



Интерактивният музей на науките „Принц Фелипе“. Това е една от най-посещаваните забележителности в Испания с повече от 27 милиона посетители от отриването си през 2000 г. до днес. Основната цел на музея е да възбуди любопитството и желанието за знания в посетителите си. Както всяка една от сградите, и тази е неповторима. Формата на музея наподобява скелет на кит.



Магазините обикновено са отворени от понеделник до събота 9:00 – 13:30 и от 16:30 – 20:00ч. Моловете са отворени няколко часа повече, особено през летните месеци. Банките са отворени от понеделник до петък от 08.30 до 14.30 часа, като само няколко клона работят и събота сутрин.
Не се учудвайте, ако видите знаци на език, който не  е нито испански, нито каталунски. Това е валенсиански диалект на каталунскиа. Често ще получавате меню на кастилски испански и валенсиански. Повечето имена на улиците са написани на валенсиански.



Във Валенсия има много интернет кафета, като най-надеждното е „Work Center”, което работи денонощно и се намира на ул. Кшатива 19 , точно пред Гара Север.
Хората във Валенсия обикновено се хранят по-късно в сравнение с други страни в Европа. Закуската е между 07:30 и 10:00 часа, което обичайно за целия континент. Рестрорантите сервират обяд между 13:00 и 15:00 часа, а вечерята между 20:30 до 22:30 часа.