Толедо, Испания /Toledo, Spain/





Толедо е един от големите градова на Испания . Той е пълен със запомнящи се забележителности, които напомнят за миналата му слава и разполага с изключителни места за посещение. Града се намира, много близо до Мадрид. Толедо е един от най-важните центрове на европейската средновековна история. За първи път се спомената името на града в записките на римският автор Тит Ливий, които го описва като едно "малко крепостно градче". За тази част от историята говорят заобикалящите го монументални стени и "Мечовете на Толедо", прославили града с производството на стомана и най-вече на мечове и други оръжия.

Толедо е бил столица на Испания в периода на готическата епоха до 1560 година . Разхождайки се по-улиците на този град и потапяйки се в атмосферата му, той ще ви отведе през Средновековието. През града минава река Тахо, чийто брегове са приказно красиви. 
Катедралата в Толедо се нарежда сред най-великите в Европа. Строена е дълго време от 1226 г . до 1493 г. Архитектурата й, съчетава разнообразие от стилове. В нея са разположени шедьоври като висок грандиозен олтар в бароков стил и две от картините на Ел Греко. 






Традиционните ястия на Толедо  са с доста изтънчени привкуси и са повлияни, както от Perdiz Estofado - ястие от пъдпъдъци  и Perdiz con Pochas - пъдпъдъци гарнирани с типичен вид боб. Характерни за този град са деликатеси от агнешко месо - пържено или варено. Cordero Asado or Cuchifrito и картофеният омлет - Tortilla a la Magra. Има  два продукта, които популяризират традиционната кухня в Толедо. Това са Queso manchego – узряло сирене, което се прави от овче мляко, и марципанът, който се произвежда в Толедо, има изключително високо качество и се изнася в много страни.
традицията на населението изразена в лов и скотовъдство, така и от кухнята на маврите. Ако сте решили да посетите Толедо обезателно трябва да опитате специалитетите на града -

Във Толедо ежегодно се организират редица фестивали - най-известния от тях е тържественото шествие на Corpus Christi - Празник на Тялото и Кръвта Христови, който се празнува от 16- ти век , когато великолепната дарохранителница е била изнесена от катедралата. Друг не по-малко популярен празник е Romería de la Virgen del Valle, които се чества през месец май. Сред най-добре познатите и интересни фестивали е този на маслините - Romería de la Virgen del Valle.