Санторини /Тира/, Гърция - място за релакс и още нещо





Невероятният гръцки остров Санторини притежава един от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на острова е Тира, което в Гърция е по-широкоизползвано. Независимо под какво име, това прелестно място фигурира във всеки пътеводител за круизи; множество пасажери, които за щастие никога не остават повече от няколко часа, се изсипват на малкия остров през летните месеци. На острова има интензивна вулканична дейност (два димящи конуса в потъналата 10 км широка калдера). 



Катастрофалното вулканично изригване, станало на Санторини през 1400 г. пр. Хр., е може би събитието, с което е най-известен островът. Първоначално формата на острова е била почти кръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в кладерата, има активен вулканичен кратер. Съществуват предположения, че  Санторини е това, което е останало от митичната Атлантида.





Островът е доста скалист с планински релеф. Надморската височина варира доста, като най-често се движи между 200 и 300 метра, но на места надхвърля 500. Бреговете доста често са изключително стръмни и се спускат стремглаво към морето. 
Върху плодородната вулканична почва на Санторини се отглеждат 36 вида грозде, от което се произвежда възхитително бяло вино.

Ако сте решили да изкарате почивката си на това райско място най-доброто време, което може да изберете е от април до юни и от септември до октомври. Юли и август е много горещо, обикновено по  това време температурите надхвърлят 40 градуса. До Санторини може да се предвижите с ферибот от Атина за около 12 часа.


Тук ще откриете множество живописни селища, плажове и дори действащ вулкан. Има много музеи, прекрасни винарни, а дори археологически забележителности. Посетителите харесват разходката с магаре и возенето на кабинков лифт ( гледките към вулкана и острова са невероятни от високо).


Фира – столицата на Санторини, е пълна с места за настаняване, които са съобразени с всеки бюджет. Тук ще намерите, както най-скъпите, така и най-икономичните цени. Фира е чудесно място за пазаруване. Можете да намерите многообразие от бижута и екзотични подаръци. Друг интересен град е Акротири, който е бил заровен под хилядолетна лава, но останките все още си заслужава да се видят. Често тук е пълно с туристи, защото настаняването е на много високо ниво. Хотелите са с висок стандарт и предлагат множество услуги на приемливи цени. За пълноценна и забавна почивка, можете да наемете автомобил, за да разгледате целия остров без никакво затруднение.


Невероятно изглеждащите бели варосани къщички имат извити тавани и стени; всяка тераса е покривът на долния апартамент. Една тераса е мястото на басейн без ръбове, неговото егейско синьо е същото като това на морето под него. Ръчно тъканите и ръчно багрени тъкани и килими на собствениците могат да бъдат открити навсякъде из елегантните стаи за гости. 



На Санторини има много плажни ивици, но най-широките  са на Камари и Периса.
Периса е едно от селата по крайбрежието на Санторини, в които се концентрират най-много туристи. Периса възниква през 60-те години на миналия век – не очаквайте традиционна селска идилия, а по-скоро съвременен туристически център с парти атмосфера.Тук островният ваканционен живот кипи почти денонощно. Поискате ли да намерите спокойно място обаче, винаги има къде да го направите. 


Плажовете Периса и Периволос на практика  са една обща дълга ивица, популярна сред по-младите посетители на Санторини. Пясъкът и камъчетата са черни, резултат от вулканичната дейност, и затова често ги наричат Черните плажове. Има хотели и ресторанти и по-парти атмосфера.



На 20 минути пеша от Периса се намира доста по-традиционното село Емпорио, в което дядовците все още пушат и бъбрят в кафенетата, а църквата се пълни в неделя сутрин. На 20 минути с такси е и оживената столица на острова – Тира. Най-удобният начин за придвижване из острова е  скутер, които можете да наемете. Ако сте по-голяма група, наемете кола. Ако искате да се придвижвате в рамките на Периса и крайбрежната алея (около 5 км), можете да наемете и колело. Периса се намира на около 15 км от главния град на Санторини – Фира.





Камари е доста сходен с Периса. Традиционите къщи са подредени, така че всяка да може да предложи прекрасна гледка към морето. Планинския път тръгващ от Камари ще ви отдеде до античната столица на Санторини - Археа Тиа, а ако решите да наемете лодка можете да стигнете до див остров на име Анафи. Освен с невероятният си плаж , районът е известен и със прекрасните си зелени пейзажи. 


На първа линия на плажа може да намерите ресторанти, хотели, барове и много магазини. До Камари се стига много лесно с автобус от град Фира или с кола.

Накъдето и да се обърнете, каквото и да направите, всичко в Санторини винаги ще изглежда красиво