Пътеводител за Рим, Италия




Ако сте решили да пътувате до прекрасната столица на Италия - Рим, тази информация ще ви бъде много полезна.
Първата стъпка е задължително да резервирате онлайн полета и настаняването
Полета до Рим е около един час и половина. Потърсете полети, който кацат рано сутрин за да имате възможност да използвате деня.
В Рим има две летища Фиумичино /на 30 км от града/ и Чампино. Независимо на кое летище кацате има удобен транспорт до центъра на Рим. Препоръчително е да изберете хотел в близост до гара Термини. Това е централната точка на Рим през която минават всички транспортни линии. Метрото се състои от линия А и В, които се пресичат на гара Термини. 
Ако самолета ви каца на летище Фиумичино, най-удобният транспорт е влакче тръгващо от самото летище и стигащо до гара Термини. Билета струва 14 евро. Пътуването отнема около 30 минути. 
Ако кацане на летище Чампино, удобен транспорт е автобус, които ще ви откара до гара Термини. Цената на билета в едната посока е 7 евро. Съветвам ви, да си купите на летището двупосочен билет, ще ви излезе по-евтино. 
Транспорта в Рим е много уреден и удобен. В автобусите трябва да валидирате билета си на машинките вътре. Най-изгодният вариант е да си купите карта за пътуване. Предлагат се за един ден с цена 4 евро, за три дни с цена 11 евро и за една седмица - 16 евро. Цената на един билет е 1 евро и е валиден 75 минути. 
В града се предлагат и туристически автобуси - шатъли. Шатъла спира на много спирки из града и по избор може да слезете, да разгледате и пак да се качите на следващият. Билета важи за един ден.
Гара Термини е основната гара, затворена е между 0.30 и 4.30 часа.






Такситата в Рим са доста скъпи. Препоръчително е да използвате само лицензирани такива. Убедете се , че шофьора включва таксиметровият апарат, когато се качите , а не преди това. Имайте предвид, че ако поръчате такси от хотела , таксиметровият апарат стартира откъдето тръгва таксито, за да стигне до вас, а не от момента в който се качите.
Хотелите в Рим са много и са от две до четири звезди. Ако резервирате по-рано, може да намерите на много прилични цени. 
Купете си карта на Рим, предлагат се и безплатни в хотелите. Повечето карти имат обозначение на забележителностите и указват как да се стигне до тях. Рим не е голям град и спокойно може да го обходите пеша. Няма начин да се загубите, защото които и да попитате за гара Термини, всеки ще ви упъти /ако сте избрали хотел близо до там/.
В Рим има много забележителности , за някои от тях са ви достатъчни няколко часа, но за други трябва да си отделите един ден. Не трябва да пропускате Колизеума -  има спирка на метрото точно срещу него, пресичате и сте пред портата на Тит.
Групите с предварително закупени билети влизат отделно. Разходката в Колизеума ще ви отнеме около 2-3 часа, вътре има музей. 
Ватиката - няма турист посетил Рим, които да не е отишъл до тази малка, отделна държава. До Ватиката се стига най-лесно с метро линия А. Ватиканските музей са едно изключително преживяване , което ще ви преведе през 20 века история и изкуство. Отидете по-рано сутринта, за да имате време да чакате на големите опашки, които не може да избегнете. За да обиколите Ватиканските музей ще ви е необходим един ден. Ако искате да прескочите чакането на опашки, може да си купите билетите онлайн. Работното време е от 9,00 до 18.00 часа /може да се влиза до 16,00 часа и трабва да се излезе до 17,30 часа/. Неделя е затворено, с изключение на всяка последна неделя на месеца, когато входа е безплатен. За Ватиканските музей и Сиктинската капела билета е комбинират. Цената е 16 евро.
В Рим има много площади /Piazza/. Задължително трябва да посетите Piazza Venezia. До него се стига с метрото - линия А.
Не пропускайте и  Fontanо Di Trevi. Препоръчвам ви да го посетите вечер, гледката и светлините са невероятни, около него има пейки от които може да се насладите на това творение. 
Отделете време за Piazza di Spagna  /Испанските стълби/. Поверието е, че ако седнете на тези стълби за няколко минути, това ще ви донесе много късмет. 
Храната в Рим не е от най-евтината. В ресторантите и пицариите е доста скъпо, но затова пък можете да си пазарувате от супермаркети или малки магазинчета за хранителни стоки. Плодовете и зеленчуците са на доста високи цени, но другите продукти са приемливи. Важно е да знаете, че водата в Рим е питейна и е много хубава, не е необходимо да си купувате. Има много чешмички в града от които може да си налеете. Избягвайте да се храните в ресторантите и кафенетата около големите туристически обекти - там цените са в пъти повече. В по-отдалечените места и около гара Термини, може да хапнете на съвсем прилични цени. Кафето струва 1 евро. Испанците пият много силно и късо кафе.

Надявам се информацията да ви бъде полезна. Приятно пътуване ...