Какво трябва задължително да видите във Виена, Австрия





Виена /Wien, Austria/ е столица и най-големият град в Австрия. Градът е разположен в източната част на страната и на сравнително близко разстояние от Чехия, Унгария и Словакия. Най-близката столица до Виена е Братислава - столицата на Словакия. Виена е един невероятен град изпълнен с много исторически архитектурни паметници, атракции, музей, заведения. Ако сте решили да пътувате до Виета, задължително трябва да посетите:

Катедралата Св. Стефан
Катедраата "Свети Стефан"- намира се в центъра на Виена. Строена в продължение на няколок века, като началото е поставено от Рудолф IV, върху руините на стари църкви през 1359 г. Катедралата е дълга 107 м, широка 40 м, построена е от варовик. Най-високата й точка е върха на една от готическите кули - 136 м. Първоначално цветът й е бил бял, но с течение на времето замърсяванията на въздуха и опожаряването на града в края на Втората Световна война, оцветили камъка в черно. Катедралата има 23 камбани, като една от тях е втората по-големина в Европа. Катедралата е изключително красива с многобройните си каменни склуптури и украсени колони. Входът е безплатен, но туровете до кулите и в подземието се заплащат.

Хофбург
Императорският дворец Хофбург - резиценцията на династията на Хабсбургите в продължение на 600 години. Целият комплекс се състои от много сгради в различни архитектурни стилове - от готически до барок. В Хофбург са живяли много исторически личности, като император Франц Йозеф и императрица Елизабет /Сиси/, Мария Терезия. В двореца Фофбург се е родила Мария Антоанета . В комплекса се намират Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографски музей, колекции , оръжия и музикални инструменти.
Пратер
Пратера - най-известната атракция на парка е Виенското колело, откъдето се разкрива невероятна гледка към града. То се движи много бавно, което дава възможност за снимане. По-известни атракции са изстрелващи кули, тунели на ужасите. В Пратера има кръчма - Швайцерхаус, която задължително трябва да посетите и да опитате от джоланчетата. Имайте предвид, че едно джоланче тежи над килограм.









Природонаучен музей
Музеите близнаци - музей на историята на изкуствата и природонаучния музей. Двете сгради са проектирани от един и същи архитекти и освен, че са прекрасни архитектурни творби, съдържат богати колекции. В породонаучния музей има колекции събирани от преди 250 години. Тук може да видите скелети на динозаври, малки статуетки на 25 000 години, препарирани екземпляри на изчезнали видове.




Виенската държавна опера
Виенската държавна опера - световно известна с представленията си и с филхармоничният си оркестър. Сгадата е завършена през 1869 г. и е открита с операта Дон Жуан от Моцарт. През Втората Световна война сградата е претърпяла тежки поражения от американските бомбандировачи. Преднатай част, обаче останала непокътната, тъй като била внимателно оградена. След тези събития последвали дълги дебати, дали операта трябва да бъде реставрирана или да бъде разрушена и отново издигната. В крайна сметка операта е реставрирана.  Ако имате възможност включете в програмата си поне едно представление.


Двореца Белведере
Дворецът Белведере - представлява комплекс от два замъка с прекрасна градина помежду им. Ансамбъла се състои от два двореца Долен Белведере и горен Белведере, оранжерия и конюшни. Стройтелството му започва по искане на принц Южени Савойски, който е известен с успешните си походи срещу Османската империя. Изморен от продължителните сражения, той решил да построи изящен дворец. Тук се помещава музеят на австрийското изкуство.



Кметството
Кметството - сградата е построена в готически стил през 1872 г и 1883 г от Фридрих Шмид, в нея заседава общинския съвет на града. Централната й кула е висока 100 м и наподобява на катедрала.  На площада пред кметството се провеждат представления на открито, коледния пазар, както и протестни митинги, манифестации. 








Двореца Шонбрун - простроен през 1696 - 1713 г на мястото на ловна къща  и е бил лятна резиденция на хабсбургите. Интериора е подобаващо величествен с изрисувани тавани, кристални полюлеи и позлатени орнаменти. Парка към двореца е направен по френски модел със подрязани дръвчета, митологични склуптури и фонтан на Нептун. През лятото в дворцовият театър се провеждат музикални спектакли и концерти. В комплекса се включват още панорамната площадка на Мария Терезия "Глориет", Къщата на палмите, Къщата на пеперудите и великолепната Виенска зоологическа градина. 

Клуб "Planter's" - шикозен бар. За любителите на развлеченията този бад предоставя асортимент от алкохоли , над 450 вида уиски, ромове , коняци. Дизайнът е в колониален стил с кожени дивани, дървени маси и барове, палми. В клуба може да се насладите на цяла стая пълна с пури и невероятна атмосфера. Ако искате да изпиете чаша коктейл , поръчайте на барбана да ви направи такъв по свои вкус, ще останете приятно изненадани.





Хундертвасер хаус - представлява необичаен и многоцветен жилищен блок, продукт на нестандартните аритектурни виждания на Фриденсрейх Хундертвасер. Той бил противник на бетонната джунгла и смятал, че архитектурата трябва да се доближава повече до природата. Той се проявява като еколог и атрактивен природозащитник. Търсенето на подходящо място отнело наколко години. Тъй като Хундертвасер бил художник, а не архитект, той поискал от общината да намери такъв архитект, който да съумее да трансформира вижданията му върху архитектурни скици. В крайна сметка задачата била възложена на Йозеф Крав.