Пътеводител за Париж, Франция / Guide to Paris, France/



Ако сте планирали пътуване до Париж, прекрасната столица на Франция , най-бързият и удобен транспорт е със самолет. В Париж има три летища - Шарл де Гол /Charles de Gaulle, летищен код CDG/ на 25 км от центъра на града , Орли /Orly, летищен код ORY/ на 15 км от центъра на Париж и Буве /Beauvais, летищен код BVA/, обслужва предимно нискобюджетните компании.
От летище Шарл де Гол , автобус Ройси тръгна на 15 мин, от 6.00 ч сутринта и отива до Операта за около час. Цената на еднопосочен билет е 8,90 евро. След полунощ има нощни рейсове, движещи се до Place du Chatelet на всеки 30 минути - цена на билет 8 евро в едната посока. Най-бързо и евтино е с метрото RER B. Движи се от 4.56 ч до 23.56 ч. и стига до гара Север за 30 минути - цена на еднопосочен билет 8.40 евро. Оттам има връзка с метро мрежата на Париж. Таксита може да намерите на терминалите при изходите , през деня цената им е около 50 евро. Тъй като летище Шарл де Гол има три терминала, можете да използвате безплатния влак, който се движи между тях.
От летище Орли метрото Орливал се свързва с RER B на гара Антъни. Движе се от 6.00 до 23.00 часа. Комбиниран билет за метро, Орливал и RER B струва 9.85 евро. По-евтин вариант са бусчетата отиващи до гарата на RER C - Пон де Рунжи. Цената на комбиниран билет за метро, бусче и RER C е 5.60 евро. Автобусите оттам се движат директно до RER B - Денфер Рошерьо. Пред деня такситата взимат около 35 евро.


От летище Буве се организират превози с мини бусчета за по 15 евро
Основният автобусен превозвач в Париж е RATP. Транспортът тук е евтин и ефикасен. Автобусите, метрото и безпилотните влакове RER са разделени на 5 зони. Метрото се движе от 5.30 до 00.30 часа, а в събота срещу неделя - до 1.30 часа. Билетите са валидни и за влаковете и рейсовете , може да се закупят от гарите и будките. Пътните карти , които важат от 1 до 5 дни , могат да се купят от летищата, метростанциите и туристическите информационни пунктове. Карта за пътуване , която може да ползвате един ден за зони от 1 до 3 струва около 9 евро. Париж има отлични връзки с много европейски градове. Имайте предвид, че Париж няма една централна гара, а цели шест , които не са свързани помежду си. Ако пристигате с влак, проучете на коя гара пристигате. 






Можете да си купите билет за влак до два месеца преди пътуването си от всяка гара или пътническа агенция без надценка. Обикновено има големи отстъпки, ако купите билет няколко седмици по-рано. Препоръчвам ви да ползвате транспорта с лодки по Сена, по този начин можете да разгледате целият град.
Основните и задължителни места, които трябва да посетите в Париж са:


Айфеловата кула - посетете кулата вечерта, когато е осветена. През 15 минути има светлинно шоу. Не се плашете от огромните опашки от туристи, които се редят за билети. Организацията е отлична и за 30 минути чакане може да се снабдите с билет. Работното време за посетители е от 9,30 до 23,00 часа за периода от м.януари до 12 юни и от 9.00 до 24.00 часа за периода от 13 юни до 31 август. Цената на билета е от 8 до 13 евро.

Лувъра - експозициите са разделени в три департамента /крила/ - Денон, Ришельо и Съли. Ако разполагате с 3-4 часа време за разглеждане на музея, започнете от крилото Денон. В него са изложени шедьоврите на живописта - Мона Лиза на Леонардо, Свободата водеща хората на Делакроа, Гадателката на Караваджо и т.н. Работното време е от 9.00 до 18.00 часа всеки ден без вторник , а в сряда и петък до 22.00 часа. Всяка първа неделя от месеца входа е безплатен. Цена на билетите от 9 до 14 евро.


Нотър Дам /Парижката Света Богородица/ - готическа католическа катедрала. Огромна по размери, тя побира 9 000 души. Входа е безплатен.


Триумфалната арка и булевард Шанз Елизе - издигната през 1806 - 1808 г. в чест на победата на Наполеон.  В арката има музей, а в подножието й е гробът на незнайния войн, изграден след края на Първата световна война. Може да се стигне на върха й, откъдето се открива прекрасна гледка към Париж. Работното време е от 10.00 до 23.00 часа за периода от април до септември и от 10.00 до 22.30 часа за периода от октомври до март. Цена на билети за вход от 9 евро.


Разходка с корабче по река Сена - корабчето преминава покрай най-известните забележителности на Париж. Има спирка на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен, Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина , улица Шанз Елизе. Преминава под някои от най-красивите мостове на реката. Билетът важи за цял ден, като туристите могат да слизат на всяка спирка, за да разгледат забележителностите и после да се качат на друго корабче по маршрута. Работното време е различно през сезоните. Цената за билет за цял ден е 12 евро, за два дни 16 евро.


Базиликата Sacre-Coeur и кварталът Монмартър - красивата фасада на базиликата и разположението й на най-високата точка на Париж я правят интересна за туристите. В нея се намира една от най-големите камбани на света, тежаща над 19 тона. Кварталът Монмартър е известен с бохемският си дух и нощен живот Тук се намира кабарето Мулен Руж. Входа за Базиликата е безплатен.



Градините и парковете на Париж - градините Тюйлери, Люксенбург, Ботаническата градина, Булонската гора, гората Винсен и други са прекрасно място , което трябва задължително да посетите. В които и парк да спрете за почивка , ще се насладите на красивите и добре поддържани градини.


Версай - на 20 км от Париж, ловната хина на Луи XIII е превърната от Луи XIV - Краля на Слънце в резиденция, изградена в пищност и разточителен лукс. Огледалната зала, покоите на краля и кралицата , залите на Аполон, Мира и Войната, изобилстващи от злато и скъпи мебели, изобилстващи с творби на изкуството, могат да привлекат любителите на интериорните изложения. Много по-интересни и впечатляващи са градините на Версай - те заемат площ от 100 хектара, проектирани са в елегантен стил с фонтани, оранжерии, много водни пространства и са любимо място на парижани през уикендите. Работно време на двореца Версай е от 9.00 до 18.30 часа от април до октомври и от 9.00 до 17.30 часа от ноември до март. Работното време на градините на Версай е от 07.00 до 19.00 часа за периода от април до октомври и от 9.00 до 17.30 часа от ноември до март. Почивен ден понеделник
Разходка из булевардите на Париж - градският транспорт в Париж е отлично организиран. С меторото може стигнете до всяка точка на града и то бързо. С нищо не може да се сравни една разходка по Шанз Елизе - булеварт  широк 100 метра, през през площад Вандом, на който се намира хотел Риц. В Париж изобилства от кафенета и ресторанти , така че може да поседнете /винаги с лице към улицата/ и да позяпате разноцветната тълпа.