Пътуване до Мадрид, Испания - полезна и малко известна информация /2-ра част/




/обратно ..... 1-ва част/

Храната във Мадрид е с много различни цени . В заведенията и ресторантите цените са доста високи, като една порция от тънко нарязано месо струва между 7 и 10 евро, пиците са на същите цени. Испанците обикновено консумират много месни продукти, затова и в заведенията се предлагат разнообразни менюта, предимно месни. Задължително хапнете поне веднъж в Museo del Jamon , не е никак евтино, но си заслужава.




В магазините за хранителни стоки цените  са доста по-ниски.
Трябва да опитате Чурос със шоколад. Представляват подобни на нашите бухтички, пържени пръчици, които се предлагат със течен, гъст шоколад.




Основните забележителности, които си заслужава да видите в Мадрид са:

Кралският дворец /Palazzo Reale/ - двореца разполага с невероятни зали в които са разположени мебели, килими, декор от периода 1750 до 1860 г .  До декември 2017 г двореца предлага декор от времето на крал Карлос III. Невероятно изрисуваните тавани, огромните килими, старините мебели, писалища, грандиозните полюлей, както и забележително подредената маса за приеми ще ви пренесат в едни времена на злато и разточителност.
Двореца предлага безплатен вход всеки ден между 16.00 и 18.00 часа, като опашката става доста дълга, но предвижването е бързо. Цената на входният билет е 11 евро.












Прадо /Museo de Prado/ - за любителите на изкуствата Прадо би представлявал невероятен интерес. В музея са събрани картини от различни испански и други художници , както и склуптури на известни майстори. 









Катедралата Алмудена - намира се точно до Кралският дворец. Тя е символ на Мадрид. Ако решите да я посетите, ще се насладите на красиви стенописи, невероятни статуи на светци , обособени в отделни ниши, пищен олтар със статуя на Дева Мария, голям позлатен орган. Интересното в почти всички катедрали в Испания, е че специфичният аромат на свещи липсва. В малки сандъчета с капак има светещи лампички, имитиращи свещи, които светват и трептят при пускане на монета. 




Градският парк на Мадрид - е най-големият, от невероятните паркове на Мадрид. Изключително добре поддържан с много красиви дръвчета и храсти, подрязани в изключително насищащи окото форми. Чисти, зелени площи оградени със цветя,  на които може да поседнеш, похапнеш или просто да се насладиш на прекрасната гледка.. 














В Мадрид освен централният площад Пуерто де Сол , вторият по големина е Plaza Mayor. Намира се съвсем близо до Пуерто де Сол, ограден е от сгради със забележителна архитектура и разбира се, много кафенета и заведения. Тук може да опитате от прочутите Чурос. 










Можете да се поразходите по невероятно красивите улици на Мадрид и да се насладите на сградите с невероятна архитектура. Ако искате да си починете, поседнете на някое от многобройните малки площадчета или на някое от кафенетата ,задължително с лице към улицата, за да видите разнообразието от стилове на обличане на мадричани и туристи. По улиците на Мадрид изобилства от улични артисти -  художници, музиканти, облечени кукли и други. Има много пешеходни алеи и дори да ви остане свободно време, което е малко вероятно , няма да скучаете.